همه افراد به هدف کسب سود در بورس سرمایه گذاری می کنند و از ضرر و زیان هراس دارند و همیشه این سوال را می پرسند که چگونه در بورس ضرر نکنیم؟
شما باید به عوامل مختلفی همچون داشتن دانش مدیریت مالی (مدیریت سرمایه)، دانش بورسی (تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی)، شرایط روحی روانی مناسب استراتژی، شناسایی زمان ورود و خروج، تعیین حد ضرر و …
بیشتر مطالعه کنید : چگونه در بورس موفق شویم؟
چگونه در بورس ضرر نکنیم؟
چگونه در بورس ضرر نکنیم؟ سوال اکثر فعالان بازار بورس بخصوص نو سهامداران می باشد. ضرر و زیان سرمایه گذاران در بازار بورس احتمالا این است که حداقل یکی از سه مورد دانش مدیریت مالی (مدیریت سرمایه)، دانش بورسی (تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی)، شرایط روحی روانی مناسب، در سیستم شما درست انجام نمی شود.
اگر شما مدیریت سرمایه درستی نداشته باشید، نمی توانید شرایط بد اقتصاد کلان را مقصر همه ضرر و زیان های بورسی خود بدانید. اگر دانش بورسی مناسب نداشته باشید رانت اطلاعاتی افراد دیگر را عامل شکست خود خواهید دانست.
اگر شرایط روحی مناسبی نداشته باشید شایعات و هیجانات بازار شما را به سمت و سوی معاملات با نتیجه باخت قطعی انحراف می کند.
بیشتر بخوانید: استراتژی های مدیریت پرتفوی سهام
۱. برای خود استراتژی داشته باشیم تا در بورس ضرر نکنیم
برای اینکه در بورس ضرر نکنیم باید استراتژی داشته باشیم و استراتژی های مناسبی را برای خود انتخاب کنیم و فقط از دیگران کپی برداری نکنیم. افرادی که در سرمایه گذاری در بورس موفق می شوند بی شک برای خود استراتژی سرمایه گذاری دارند آنها فهرستی از اصول سرمایه گذاری و استراتژی های خود، که توسط خودشان هم تهیه شده باشد تهیه می کنند.
سرمایه گذارانی که برای انجام معاملات خود استراتژی دارند حتما موفق می شوند اما توجه کنید فهرست قواعد و استراتژی های مربوط به یک معامله گر که برایش مؤثر هم می باشد امکان دارد برای معامله گر دیگری مفید واقع نشود. به طور مثال به چند مورد از اصول و استراتژی های یک شخص معامله گر می پردازیم.
بیشتر بخوانید: بهترین استراتژی سرمایهگذاری افراد موفق
اصول و استراتژی های آقای x:
بایدهای آقای x:
- متنوع ساختن سبد سهام و تشکیل پرتفوی
- به روز ماندن در بازار بر اساس تغییرات روزانه
- تحت هیچ شرایط مانند سود زیان و … هیجان زده نشوید.
- فروش سهامی را که ممکن است به بالاترین قیمت خود رسیده باشد.
- تجزیه و تحلیل سهام قبل از خرید و فروش هر سهم.
نبایدها:
- تنها به نظرات دیگران تکیه داشتن
- سوار شدن بر امواج بازار
- سرمایه گذاری در بازار با حرص و طمع
- اجازه دادن به ترس از شکست
- تنها دلیل خرید سهام فقط حضور در بازار باشد.
*اما یک قانون طلایی برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد تا هم سود بالایی ببریم و هم در بورس ضرر نکنیم آن هم این است که در قیمت پایین خرید کنیم و در قیمت بالا بفروشیم.
بیشتر بخوانید: نوسان گیری در بورس با استفاده از چه عواملی انجام میشود
۲. زمان صحیح ورود را تشخیص دهیم تا در بورس ضرر نکنیم
اما شرایط صحیح و زمان صحیح چیست؟ “شرایط صحیح” وضعیتی است که حرکت قیمت ها در جهت دلخواه و مورد نظر می باشد و برآورد ما اینگونه است که این مدت منجر به سود کافی گردد و در بورس ضرر نکنیم.
و اما “زمان صحیح” زمانی است که قیمت ها در مسیر و جهت دلخواه شروع می شود و مهمترین دغدغه و نگرانی بعد از شرایط درست می باشد.
بعد از طی کردن مراحل ذکر شده حالا باید برای تحلیل از تحلیل تکنیکال استفاده نماییم که به ما کمک می کند تا شرایط و زمان درست را پیدا کنیم و به سودسازی بپردازیم و در بورس ضرر نکنیم.
سرمایه گذاران در جریانند که تعداد زیادی استراتژی ورود در تکنیکال وجود دارد که معمولا طبق متغیرهایی مانند رفتار قیمت، عملکرد مالی، رفتار حجم، اندیکاتورها ، نوسانات، اخبار جدید و … برقرار میباشند که در عمل می توان از یک یا ترکیبی از آنها استفاده نمود.
در تصویر زیر مشاهده می نمایید که تحلیل تکنیکال زمان ورود به سهم را چگونه نشان می دهد.
زمانی که شما موارد بالا را رعایت کردید از اینجا به بعد فقط صبر داشته باشید و سهامدار باشید و مطمئن باشید با نوسان گیری راه به جایی نمی برید و با صبر و سهامداری میتوانید موفق شوید و این موضوع باعث شود تا همه سود کسب کنیم و در بورس ضرر نکنیم.
بیشتر بخوانید: از تحلیل تکنیکال چگونه در بورس استفاده کنیم
۳. برای خود حد ضرر مشخص کنیم تا در بورس ضرر نکنیم
نکته بعدی که باید رعایت کنیم تا در بورس ضرر نکنیم این است که بعد از خرید یک سهم باید یک مقداری از قیمت را مشخص نماییم،تا اگر شاهد افت سهم بودیم برای جلوگیری از ضرر بیشتر از آن سهم خارج شویم تا ضرر بیشتر نکنیم.
به طور کلی فایده ی حد ضرر در این است که برای جلوگیری از ضرر و زیان بیشتر و کاهش ارزش سرمایه تعیین میگردد.
در واقع با تعیین حد ضرر بجای اینکه منتظر بمانیم سهام به طور کلی ارزش خود را به کلی از دست دهد و زمان زیادی سرمایه ی ما بخوابد با یک زیان کم از سهم خارج می شویم و باعث می شود تا بیشتر از این در بورس ضرر نکنیم.
با وجود این موارد خیلی ها اعتقاد دارند که سرمایه من بخوابد و در بلند مدت به آن فکر کنم سهم ممکن است در بلند مدت سود آور باشد، شما باید توجه داشته باشید که آیا واقعا این سهام ارزشش را دارد؟ ممکن است سهامتان ارزشمند نباشد و در این زمان شما را از سود سهم های مناسب دیگر دور می کند و در نهایت با خواب سرمایه ی شما ارزش پولتان کم شود.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک و جلوگیری از ضرر در بورس
۴. تعیین زمان خروج از سهم برای اینکه در بورس ضرر نکنیم
تعیین زمان درست و به موقع خروج نیز به اندازه زمان ورود و حتی شاید بیشتر اهمیت دارد. بیشتر افراد نمی دانند چه زمانی باید از سهم خارج شوند و به همین دلیل ضرر و زیان هنگفتی نصیبشان می شود و هم پولشان خوابیده و هم ضرر دیدند. پس تعیین زمان خروج از سهم برای اینکه در بورس ضرر نکنیم از واجبات است
البته زمان خروج پیچیده تر از زمان ورود می باشد و فقط با استفاده از تحلیل تکنیکال نمی توانیم زمان خروج را تشخیص دهیم. در واقع باید علاوه بر تحلیل تکنیکال به بررسی روانشناسی و رفتار مالی آن بپردازیم تا به طور صحیح زمان خروج را تشخیص دهیم.
یک نمونه از زمان خروج که توسط تحلیل تکنیکال بررسی شده تا با توجه به آن در بورس ضرر نکنیم
حتی خود ما تجربه داشتیم که در زمان تصمیم گیری برای ماندن یا فروش سهم مربوطه درگیر احساسات خود شده ایم و دقت نمایید که احساسی عمل کردن زمانی که به بورس منتقل می شود فاجعه بار می باشد.
از دلایلی که معامله گران در فروش سهام احساساتی عمل می کنند این است که اصرار بر تصمیم قبلی و امید داشتن به برگشت سهم به روند صعودی و شانس دوباره دارند.
بیشتر بخوانید: برای موفقیت در بورس چه کتابهایی را بخوانیم؟
*دلیل شکست خیلی از ما این است که بیشتر ما سهام و موقعیت های پرسود و پر بازده را برای جبران ضرر ها زود می فروشیم و سهام های زیان ده ها را به امید ترمیم و برگشت دوباره حفظ می نماییم. یعنی عملا اصول درج شده فعلی را خودمان نقض می کنیم.
در حالیکه اصل درست حفظ برنده ها و خروج سریع از بازنده ها است. علاوه بر آن باید یاد بگیریم بین سه اصل:
- حداقل سازی ضرر
- حداکثر سازی سود
- حداقل سازی از دست دادن سودهای قبلی
تفاوت زیادی وجود دارد و ما باید یکی از آنها را انتخاب کنیم تا تحلیل تکنیکال بتواند به ما کمک کند و در بورس ضرر نکنیم.
با توجه به مطالبی کی گفته شد اگر می خواهید در بورس ضرر نکنید باید به انواع ابزار و روش های تحلیل بازار مسلط باشید. اگر به هر دلیلی فرضت یادگیری این روش ها را ندارید می توانید با انتخاب روش غیر مستقیم (شرکت سبدگردان) از حداکثر سود این بازار بهره مند شوید.
بیشتر بخوانید : بهترین روش سرمایه گذاری در بورس