برای داشتن یک سرمایهگذاری موفق با کسب بیشترین بازدهی و به حداقل رساندن ضرر و کاهش ریسک به کمترین میزان خود در بازار بورس، نیازمند کسب دانش و مهارت و همچنین کسب اطلاعات درباره برخی از پارامترها هستیم. لازم است به اطلاعاتی همچون حجم و ارزش معاملات، تغییرات نرخ ارز و قیمتهای جهانی، میزان ورود و خروج سهاداران حقیقی و حقوقی از سهام، شناخت سهمهای بزرگ و بنیادی، شناخت شرکتهای بزرگ بورسی، پارامترهایی که روزانه تحت تاثیر معاملات قرار دارند و … دست پیدا کنیم. هدف ما در این مقاله بیان سهام شاخص ساز بورس می باشد، به تعبیر دیگر منظور از سهام شاخصساز چیست و این سهامها کدامند؟ قبل از پاسخ به سوال مطروحه لازم است تعریفی از خود شاخص داشته باشیم. شاخص عددی است که میانگین ارزش مجموعهای از اقلام مرتبط با یکدیگر را برحسب درصدی از همان میانگین در فاصله زمانی دو تاریخ بیان می کند. حال در معاملات بورس اوراق بهادار چون دارایی اصلی مورد داد و ستد “سهام” است بنابراین قیمت سهام به عنوان متغیر اصلی تعریف شده است .
توجه داشته باشید بر این اساس انواع شاخصهای بورس تعریف می گردد، به تعبیر دیگر در بورس چند نوع شاخص داریم. حال در خصوص سهام شاخصساز باید بگوییم شرکتهای بزرگ بورس عموما به عنوان سهام شاخصساز شناخته می شوند. از آنجایی که ارزش بازار و ارزش معاملات این شرکتها بسیار بیشتر از شرکتهای کوچک است، بنابراین تاثیرگذاری هر کدام از این شرکتها نیز بر شاخص کل به مراتب بیشتر از شرکتهای کوچک خواهد بود.
سهمهای شاخصساز بورس کدامند؟
در بورس تهران ۸ شاخص مهم وجود دارد که از جایگاه تحلیلی بالایی نزد سرمایهگذاران برخوردار هستند. این شاخصها عبارتند از: شاخص کل قیمت، شاخص قیمت و بازده نقدی، شاخص بازده نقدی، شاخص صنعت و شاخص مالی، شاخص سهام آزاد شناور، شاخص بازار اول و بازار دوم، شاخص ۵۰ شرکت برتر و شاخص ۳۰ شرکت بزرگ. چون هدف ما در این مقاله ذکر سهام شاخص ساز می باشد، فقط به تعریف” شاخص کل” بازار سهام می پردازیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع شاخص بورس کلیک کنید
شاخص کل قیمت چیست؟
شاخص نماگری است که سطح عمومی قیمت یا بازدهی را برای گروه یا کل سهام نشان می دهد. بنابراین “شاخص کل” قیمت نشاندهنده سطح عمومی قیمت کلیه سهام موجود در بازار بورس می باشد.
نکته مهمی که باید در رابطه با شاخص کل در نظر گرفته شود و به آن توجه داشت این است که شاخص کل در بازار بورس، پارامتری است که تحت تاثیر عواملی دستخوش تغییرات قرار می گیرد یا به تعبیر دیگر عواملی موجب افزایش و کاهش عدد شاخص کل می شوند. این عوامل به شرح زیر می باشد:
- زمانی که شرکتها از محل آورده نقدی سهامداران افزایش سرمایه می دهند، شاخص کل تعدیل می گردد.
- زمانی که تعداد شرکتها در بورس کم یا زیاد می شود، شاخص کل مورد تعدیل قرار می گیرد.
- مواقعی که سهمی بخاطر شفافسازی و یا برگزاری مجامع بسته می شود، قیمت پایانی آخرین روز معاملاتی به عنوان مبنای قیمتی آن سهم در شاخص منظور می شود.
- از آنجایی که شاخص کل از تعداد سهام شرکتهای مختلف تاثیر می پذیرد، بنابراین شرکتی هرچه بزرگتر و تعداد سهامش بیشتر باشد، نسبت به دیگر شرکتها، تغییرات بیشتری را در شاخص کل بجود می آورد. به عنوان مثال فرض کنید روند بازار نزولی است اما چون ۳ تا ۵ سهم بزرگ بازار صعود سنگین و چشمگیر داشتهاند، شاخص کل رشد قابل توجهی را ثبت می کند.
- سازمان بورس و اوراق بهادار سهام پذیرش شده در بازار بورس را بر اساس میزان نقدشوندگی، درصد شناوری سهام، وضعیت سودآوری، تعداد سهام و … در دو بازار اول و دوم تقسیمبندی میکند. شاخص قیمت کل برای سهام پذیرفتهشده در هر کدام از این بازارها به تفکیک محاسبه میگردد و از آن به عنوان شاخص بازار اول و بازار دوم یاد میگردد.
درباره عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس بدانید
حال که میدانیم شاخص کل چیست و تحت تاثیر چه عواملی قرار دارد، به بیان سهام شاخص ساز بپردازیم و بگوییم سهام های شاخص ساز بورس ایرن کدام ها هستند؟
منظور از سهام شاخصساز چیست؟
یکی از استراتژیهایی که همواره بین معاملهگران مختلف مورد بحث است، بزرگی و کوچکی شرکتهاست. سهام شرکتهای بزرگ به راحتی می توانند شاخص کل را تحث تاثیر خود قرار دهند. از طرفی شرکتهای بزرگ بازار تعداد معاملات بیشتر و نقدشوندگی بالاتری نیز دارند. حال منظور از سهامهای شاخصساز سهامی هستند که بازدهی مثبت یا منفی آنها بیشترین تاثیر را بر روی شاخص کل دارد، در واقع صعود یا نزول سنگین سهام شاخصساز، به تغییرات چشمگیر شاخص کل منجر می شود. سهامهای شاخصساز را سهام شرکتهای بزرگ پذیرفته شده در بورس تشکیل می دهند، سهامی که بیشترین تعداد سهام و بیشترین ارزش بازار و بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادهاند.
شرکتهای بزرگ بورس عموما به عنوان سهام شاخصساز شناخته می شوند. از آنجایی که ارزش بازار و ارزش معاملات این شرکتها بسیار بیشتر از شرکتهای کوچک است، بنابراین تاثیرگذاری هر کدام از این شرکتها نیز بر شاخص کل به مراتب بیشتر از شرکتهای کوچک خواهد بود. به عنوان مثال در تاریخ ۱۱ مرداد، سهمی مانند بکاب با وجود صف خرید بودن، تنها ۰/۳۱ واحد بر شاخص کل تاثیر گذاشت ولی در مقابل سهمی مانند شستا، ۵۳۰۱ واحد در رشد شاخص موثر بود.
سهام شاخصساز بورس کدامند؟
همانطور که گفته شد شاخص کل بورس تحث تاثیر و تغییرات سهام شاخصساز و بزرگ و همچنین متناسب با روند نزولی یا صعودی این سهمها، افت و صعودهای قابل ملاحظهای را تجربه می کند. در ادامه بزرگترین شرکتهای بورسی و به عبارتی سهام شاخصساز ذکر شده است.
- فولاد با ارزش بازار ۴,۳۱۵,۸۵۰ میلیارد ریال
- شستا با ارزش بازار ۴,۱۸۰,۸۰۰ میلیارد ریال
- فارس با ارزش بازار ۴,۰۳۸,۰۹۰ میلیارد ریال
- فملی با ارزش بازار ۳,۳۶۶,۴۸۰ میلیارد ریال
- شپنا با ارزش بازار ۲,۴۹۰,۸۴۰ میلیارد ریال
- شتران با ارزش بازار ۲,۲۲۲,۴۴۰ میلیارد ریال
- خودرو با ارزش بازار ۲,۱۲۰,۶۴۲ میلیارد ریال
- حکشتی با ارزش بازار ۱,۶۵۱,۹۲۷ میلیارد ریال
- تاپیکو با ارزش بازار ۱,۶۵۴,۴۵۰ میلیارد ریال
- شبندر با ارزش بازار ۱,۵۴۱,۶۹۳ میلیارد ریال
بسیار خوب