اگر بخواهیم تعریف مختصری از مجمع داشته باشیم باید بگوییم درواقع مجمع گردهمایی سهامداران و مدیران شرکتهای سهامی است که با هدف تعیین وضعیت شرکت و اخذ تصمیم در خصوص فعالیتهای شرکت برگزار میشود. اما شرکت در مجامع شرکت ها چه مزایای برای سهامداران دارد و با توجه به مزایای شرکت در مجمع آیا در مجمع شرکت کنیم یا نه؟ با ما همراه باشید تا بدانید چه زمانی شرکت در مجمع به نفع شما است و بهتر است در مجمع شرکت کنید و چه زمانی نباید در مجمع شرکت کنید.
اگر چند روز قبل از مجمع سهام شرکتی را بخرم میتوانم سود تقسیمی را دریافت کنم؟
آیا در مجمع شرکت کنیم؟
سرمایهگذاران و سهامداران خرد به دو روش می توانند در بورس کسب سود کنند، روش اول سودی است که از طریق خرید و فروش سهام حاصل می شود که به سود سرمایهای معروف است و روش دوم دریافت سود نقدی بعد از برگزاری مجامع می باشد. در زمان برگزاری مجامع باید به نکاتی توجه کرد از جمله وضعیت نماد در هنگام مجامع، قیمت سهم قبل و بعد از مجمع و سایر اتفاقاتی که در مجمع می افتد.
همانطور که گفته شد مجمع گردهمایی است که سهامداران و مدیران شرکتهای سهامی تشکیل می دهند و در مورد وضعیت شرکت و فعالیتها و اهداف شرکت تصمیمگیری می شود، قابل ذکر است که شرکت در مجمعها هم برای سهامداران و هم برای شرکتها منافع و مزایایی در پی دارد و در صورت تشکیل مجمعها، تغییراتی در وضعیت معاملات سهم، قیمت سهم و سود سهم ایجاد می شود. حال سهامداران همواره به دنبال پاسخ سوالاتی چون سهام چه شرکتهایی را قبل از مجمع خریداری کنیم هستند. در این خصوص به ادامه مطالب توجه فرمایید.
برای اطلاع از زمان برگزاری مجامع بورسی در سال ۹۹ کلیک کنید.
چه زمانی در مجمع شرکت کنیم؟
زمانی که بازار در وضعیت خوب و صعودی قرار دارد و طبق پیش بینی ها انتظار صعود بیشتر نیز وجود دارد نگهداری سهم تا زمان برگزاری مجمع و به اصطلاح شرکت در مجامع به نفع شما است زیرا انتظار می رود نقدینگی بیشتری به سهم وارد شود و انتظار بازگشایی خوبی را بعد از مجمع داریم.
چه زمانی در مجامع شرکت نکنیم؟
زمانی که روند بازار بورس نزولی است و شاهد رکود در بازار هستیم بهتر است سهم خود را تا زمان مجمع نگه داری نکنید و به اصطلاح در مجمع شرکت نکنید زیرا در این مواقع عرضه سهم بیشتر از تقاضاست و معمولا بعد از مجمع شاهد افت قیمت سهم خواهیم بود. نکته دیگری که وجود دارد این است که مجامع بشتر به نفع سهامداران عمده و افرادی است که سهام زیادی از شرکت را خریداری نموده اند و سهامداران خرد که نمی خواهند درگیر توقف نماد به دلیل برگزاری مجمع شوند بهتر است قبل از مجمع سهم خود را بفروشند.
طبق قانون تجارت چند نوع مجمع در بورس وجود دارد؟
مجمع عمومی عادی سالیانه
در مجمع عمومی عادی به صورتهای مالی شرکت، گزارش مدیران و بازرسان رسیدگی می شود و برای میزان سود نقدی تقسیمی بین سهامداران تصمیماتی اخذ می شود. قابل ذکر است که این مجمع با شرکت بیش از ۵۰ درصد سهامداران رسمیت پیدا کرده و در سال فقط یکبار برگزار می شود. شرکتهای سهامی وظیفه دارند تا حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی شرکت، مجمع عمومی عادی سالیانه خود را برگزار کنند. باید توجه داشت که چون پایان سال مالی شرکتهای فعال در بازار بورس اسفند ماه می باشد، بنابراین مجامع نیز در خرداد و تیرماه برگزار می شود.
مجمع عمومی فوقالعاده
کلیت و نحوه برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده نیز شبیه به مجمع عمومی عادی می باشد با این تفاوت که در مجمع فوقالعاده موضوعاتی نظیر تغییر اساسنامه شرکت، کاهش و افزایش شرکت و حتی انحلال شرکت مورد بررسی و تصمیمگیری قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع مجامع شرکت های بورسی و وظایف آن ها
چگونه از تاریخ مجمع سالیانه شرکتها باخبر شویم؟
صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده شرکت و گزارش فعالیت هیئت مدیره شرکت و آگهی دعوت به مجمع ۱۰ روز قبل ار برگزاری مجمع، از طریق سایت کدال در اختیار و دسترسی سهامداران قرار می گیرد تا با توجه به استراتژی و تحلیل خود در مورد شرکت در مجمع تصمیم بگیرند. قابل ذکر است که جدول زمانبندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیئت مدیره نیز در سایت کدال قبل از برگزاری مجمع بارگزاری می شود، همچنین زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستورجلسه مجامع عمومی، حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری در سایت کدال قرار می گیرد، حال هر سهامداری بخواهد می تواند در مجمع شرکت کند.
درباره مجمع شرکتها به موارد زیر دقت کنید:
۲.۱ روز کاری قبل از برگزاری مجمع شرکت، نماد معاملاتی مذبور در بورس متوقف می شود و دیگر قابل معامله نخواهد بود.
۲. تصمیماتی از جمله تقسیم سود نقدی یا افزایش سرمایه که گرفته می شود، مشمول تمام سهامداران شرکت در این تاریخ خواهد شد.
۳. ۲ روز بعد از برگزاری مجمع نماد شرکت بازگشایی می شود و تصمیمات گرفته شده در مجمع مشمول افرادی که در تاریخ برگزاری مجمع سهامدار بوده اند می شود، توجه داشته باشید حتی اگر بعد از تاریخ برگزاری مجمع و بازگشایی نماد سهم خود را بفروشید همچنان مشمول تصمیمات هستید.
۴. اگر در مجمع سود نقدی تصویب شود در روز بازگشایی نماد، این سود از قیمت قبل از مجمع سهم کم می شود و قیمت در روز بازگشایی با قیمت روز قبل از مجمع منهای سود تقسیمی تصویب شده در مجمع برابر می باشد. البته باید توجه داشت ممکن است این قیمت بر اثر میزان تقاضا و عرضه در زمان بازگشایی متفاوت باشد.
۵. فرصت شرکتها برای تقسیم سود نقدی بین سهامداران صبق قانون تجارت، ۸ ماه پس از تاریخ برگزاری می باشد.
۶. اگر سود تقسیمی در تاریخ مشخص شده توزیع نشود، سهامداران همچنان طلبکار محسوب شده و حتی تا چند سال بعد هم می توانند به شرکت مورد نظر مراجعه کرده و سود را دریافت کنند.
شرکتها در طول سال مالی خود بدلیل فعالیت و تولید و فروش محصولات خود سود یا زیان شناسایی می کنند، حال اگر سودی شناسایی شود، کل یا بخشی از سود بین سهامداران تقسیم می شود. به طور کلی شرکتها به دو دسته رشدی و ارزشی در بازار سرمایه تقسیم می شوند که شرکتهای رشدی معمولا سودهای سالیانه خود را تقسیم نمی کنند و در پروژههای جدید سرمایهگذاری می کنند، بنابراین خرید سهام چنین شرکتهایی که سود آن تقسیمی ندارد جذابیتی برای سرمایهگذاری ندارد، حال شرکتهای ارزشی که سودآوری مناسب و همچنین تقسیم سود نقدی بالایی در مجامع دارند برای شرکت در مجامع و سرمایهگذاری مناسب می باشند.
همچنین بخوانید: اطلاعاتی در مورد دریافت سود نقدی مجامع بورس ۹۹
سهامداران بلند مدت در مجمع شرکت کنند
در مجمع شرکت کنیم یا نه جزء سوالات پرتکرار بین سهامداران می باشد که در جواب به این سوال باید گفت: شرکت در مجامع بورسی به استراتژی سرمایهگذار بستگی دارد زیرا سهامدارانی که نوسانگیر و بدنبال معاملات کوتاه مدت می باشند در مجامع شرکت نمی کنند، اما سرمایهگذارانی که بلندمدت سرمایهگذاری میکنند و سهام می خرند اکثرا در مجامع حضور پیدا کرده و سود نقدی دریافت می کنند، اما در کل برای شرکت در مجامع باید به نکات زیر توجه شود:
- نسبت سود نقدی به سود هر سهم: هرچقدر نسبت سود نقدی تقسیمی در مجمع به سود حاصل شده در آن سال مالی بیشتر باشد، سهم از جذابیت بالایی برای خرید برخوردار می باشد و گفته می شود شرکت سود تقسیمی مناسبی دارد.
- سود خالص هر سهم (EPS): روند سودآوری شرکتها در سال های اخیر از جمله مواردی است که باید مد نظر قرار گیرد، شرکتهایی که چشمانداز سودآوری مطمئنتری دارند پس از تقسیم سود گزینه جذابی برای خرید بعد از مجمع به شمار میرود.
- نسبت p/e پایین بعد از تقسیم سود نقدی: هرچقدر p/e سهم بعد از تقسیم سود در مجمع مناسبتر باشد می تواند گپ قیمت ایجاد شده ناشی از تقسیم سود را کمتر کند.
- مدت زمان واریز سود بعد از برگزاری مجمع: همانطور که گفته شده شرکتها موظفاند حداکثر تا ۸ ماه پس از برگزاری مجمع سود تقسیمی را بین سهامداران توزیع کنند حال هرچقدر زمان واریز سود کمتر باشد سهم جذابیت بالاتری برای شرکت در مجمع دارد.
- برای شرکت در مجمع باید روند کلی بازار و شرایط آن در نظر گرفته شود زیرا اگر بازار در زمان برگزاری مجمع صعودی باشد، انتظار می رود که قیمت سهام شرکت نیز هنگام بازگشایی نماد افزایش یابد.
- سابقه پرداخت سود: سابقه پرداخت سود هم به عملکرد شرکت طبق جدول زمانبندی سود بر می گردد و همینطور به میزان پرداخت سود از سودآوری خالص. شرکتیهایی که جریان نقدینگی بالایی دارند در پرداخت سود در زمان اعلامی مشکلی ندارند.
- مد نظر قرار دادن وضعیت سهامداران عمده و اعمال فشار آنها در مجمع: شرکتهایی که سهامداران عمده آن نیازمند وجه نقد هستند، احتمال تقسیم سود بالایی دارند. سهامدارانی که با بدهی بالایی به زیرمجموعه های خود شکل گرفتهاند، در سالهای سودآوری زیرمججموعههای خود تلاش می کنند برای تامین وجه نقد موردنیاز سود بالایی تقسیم کنند.
- سود انباشته شرکت در چه وضعیتی قرار دارد: در بعضی مواقع شرکت ها تحت شرایطی نسبت DPS/ EPS بالاتر از ۱۰۰ درصد را به ثبت میرسانند که دلیل این اتفاق تقسیم سود از محل سود انباشته می باشد.
- ماهیت فعالیت شرکت: یک سری از شرکتها محصولات خاصی دارند که با فروش آنها درآمد نقدی حاصل می شود بنابراین در اولویت اول قرار می گیرند.
مطالعه بیشتر: چگونه سود مجمع را دریافت کنیم؟
سخن آخر
باید توجه داشت که برای شرکت در مجامع شرکتها باید دو حالت روند صعودی بازار سرمایه و حجم ورود نقدینگی در نظر گرفته شود، زیرا در چنین حالتی انتظار بازگشایی خوبی برای سهم بعد از مجمع می توان داشت و بهتر است در مجمع شرکت کنیم.