چرا از بورس در ایران استقبال نشد؟

چرا از بورس در ایران استقبال نشد؟

سرمایه گذاری در بورس علاوه بر ایجاد سود و منفعت برای سرمایه گذار، برای اقتصاد کشور هم مفید می باشد، اما چون سرمایه گذاری در بورس فرهنگسازی نشده و ریسک به همراه دارد افراد از سرمایه گذاری در بورس ممانعت میکنند و به سمت بانک ها و … می روند ما در ادامه قصد داریم به بررسی جامع چرا از بورس در ایران استقبال نشد؟ بپردازیم.

چرا از بورس در ایران استقبال نشد؟

در کشورهای در حال توسعه مانند بورس در ایران به نقش و جایگاهی که برایش تعریف شده هیچ وقت حتی نزدیک هم نشده است اما دلیل چیست؟ یکی از دلایل این موضوع می باشد که فعالیت در بازار سرمایه مثل بانک ها نیست و تخصصی تر می باشد.

برای اینکه اشخاص بتوانند در آن به معامله بپردازند و سود کسب نمایند و سرمایه‌های خودشان را به یک بازدهی مناسب برسانند نیاز به یک دانش پایه و تخصصی دارند.

بیشتر بخوانید: توصیه هایی برای موفقیت و مدیریت سرمایه گذاری در بورس

چون بورس پیچیده است سراغ راه ساده تر، بانک میروند

چون بورس پیچیده است سراغ راه ساده تر، بانک میروند

به دلیل همین پیچیده تر بودن فعالیت در بورس مردم معمولا در کشورهای در حال توسعه کمتر سراغ این شکل از سرمایه‌گذاری خواهند رفت و به جای آن راحت ترین کار را در این می بینند که پول را در بانک بگذارند و از این طریق سودی را کسب نمایند.

اگر بخواهیم از دید دیگر بررسی نماییم باید بگویم که وقتی نگاه می‌کنیم می‌بینیم در فعالیت بورس در ایران کشور ما دو مقطع زمانی را تجربه نموده است. یک دوره به قبل از سال 76، که چند سالی بورس شروع به فعالیت نمود ولی به نقطه تداوم و استمرار نرسید.

دوره دوم فعالیت بورس در ایران مربوط به سال‌های 76 به بعد می باشد که رسما سازمان بورس اوراق بهادار تهران تشکیل گردید و فعالیتهای به این شکل از بازار سرمایه با نظم متفاوت تری نسبت به قبل از آن شکل گرفت.

در واقع یک سرمایه گذار برای سرمایه گذاری در یک حوزه به دو مورد بازدهی و ریسک توجه مینماید. اما در این دوره ۲۰ ساله بورس اوراق بهادار نتوانسته خیال سرمایه گذاران را از این بابت راحت کند و یک فضای متعادلی در کشور از لحاظ بانک و بازار سرمایه ایجاد نماید.

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در بانک یا بورس ،کدام بهتر است؟

توجه نکردن به اینکه بورس در ایران در شرایط تحریم بهترین سرمایه گذاری است

بازار سهام در شرایط تحریم رشد می کند

در طی تحریم هایی که از ابتدای سال ۹۷ با خروج آمریکا از برجام آغاز گردید، اگر شاخص های بورس در ایران را بررسی کنید خواهیم دید که در اوج بحران ها و تحریم ها (مرحله اصلی آن از آبان ۹۷ شروع شد) تمامی شاخص های بورس کشور به شدت رشد مثبت داشته

این موضوع بیانگر این است که حداقل در تلاطم های اخیر این بازار پتانسیل خودش را نشان داده و می‌توانیم در زمان هایی که کشور در سخت‌ترین شرایط تحریم و فشار خارجی قرار دارد روی بورس حساب کنیم.

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان سال ۹۷ نسبت به سال قبل، ۸۵ درصد، شاخص مالی ۷۲ درصد، شاخص صنعت ۸۷ درصد، شاخص ۵۰ شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران ۹۰ درصد و ارزش معاملات سهام به هزار میلیارد ریال 161درصد رشد داشته است.

در سال ۹۷ با وجود فشارها و تحریم هایی که بوده این مقدار رشد، جای شگفتی داشته و نشان می‌دهد که این بازار چقدر ظرفیت دارد.

بیشتر بخوانید: باورهای غلط سرمایه گذاران در بورس چه می باشند

کارگزاری هاو… نتوانستند نقش خود از بُعد اعتماد زایی را درست ایفا کنند

کارگزاری هاو... نتوانستند نقش خود از بُعد اعتماد زایی را درست ایفا کنند

یکی از اقداماتی که انجام شده تا افراد بتوانند از پیچیدگی های بازار بورس در ایران در امان بمانند، تاسیس شرکت‌ها صندوق ها و سبدگردان ها، کارگزاری ها، فعالین بورس و یا فرابورس بوده تا افراد بتوانند از طریق واسطه در بازار سرمایه، سرمایه گذاری نمایند و نقدینگی ها و منابع مالی خود را بدون داشتن اطلاعات و تخصص های لازم وارد این بازار کنند.

البته این کارگزاری ها هم نتوانستند آنچنان که باید و شاید نقش خود از بُعد اعتماد زایی را درست ایفا نمایند . برای همین هم می بینیم که همچنان پول ها در بانک ها جا خوش کرده اند.

بیشتر بخوانید: برای موفقیت بیشتر در کدام بازار ترید کنیم

کسی ضمانت کاهش یا افزایش قیمت سهم را نمیکند

زمانی که شرکت ها می خواهند وارد تالار بورس شوند، تضمین هایی را باید ارائه دهند. یعنی سازمان بورس به راحتی اجازه نخواهد داد شرکتی سهامش را در بورس اوراق بهادار ارائه دهد. همان‌طور که وقتی کسی بخواهد بانک تاسیس کند بایدموافقت اصولی بگیرد، موافقت بانک مرکزی را داشته باشد و تضمین هایی را بدهد تا بانک مرکزی به او اجازه فعالیت بدهد، در بورس اوراق بهادار هم برای اصل فعالیت تضمین وجود دارد.

اما موارد گفته شده به معنای تضمین بالا یا پایین آمدن سهام نیست بلکه به این صورت است که بالا و پایین رفتن ارزش سهام جزئی از بازار بورس در ایران محسوب می‌شود که کسی نمی تواند تضمینی برای آن ایجاد نماید.

بیشتر بخوانید: دلیل اینکه افراد در بورس ضرر می کنند چیست؟

سرمایه گذاری در بورس فرهنگ سازی نشده

سرمایه گذاری در بورس فرهنگ سازی نشده

در واقع باید آسیب هایی که بر کشور ما به خاطر تکیه بر بانک وارد شده به مردم اطلاع رسانی نمود. باید پیامدهای مخرب بانک محوری را برای مردم توضیح بدهیم و باید در این زمینه فرهنگ سازی کنیم.

باید برای مردم شرح دهیم چه اتفاقی می افتد که چند بانک خصوصی ورشکسته می‌شوند و سپرده مردم بلوکه می‌شود و دولت مجبور می شود جور آن ها را بکشد و در واقع خسارت هایی که به سپرده های مردم وارد شده را بازپرداخت نمایند

بیشتر بخوانید: بورس بازان موفق در ایران چگونه اند؟

Tags :
Share This :