به گفته کارشناسان بازار سرمایه، از جمله مزایای واگذاری سهام عدالت به دارندگان آن برای بورس این است که تأمین منابع مالی از ۱۸ در صد به ۵۰ درصد افزایش می یابد، که این نکته ی مثبتی بوده ولی در این طرح مردم به طور مستقیم حضور ندارند، درست است مردم سهامدار هستند ولی مدیریت به صورت دولتی می باشد، پس نیاز به بهسازی سیستم آزاد سازی و واگذاری سهام عدالت احساس می شود و این یکی از نکات منفی واگذاری سهام عدالت برای سهامدار است. در ادامه صحبت های علی حیدری درباره مزایا و معایب آزادسازی سهام عدالت برای سهامدار و بورس را بخوانید.
بیشتر بخوانید: پاسخ فهیمی سخنگوی آزادسازی سهام عدالت به برخی سوالات سهامداران
مزایا و معایب آزادسازی سهام عدالت
مهم ترین راهکار برای سامان دهی وضعیت بازار در شرایط واگذاری سهام عدالت شفاف سازی است و نکته ی مهم اینکه مدیریت سهامداری و نحوه واگذاری سهام عدالت به مردم به صورت مستقیم و به صورت مدیریت مردمی است نه مدیریت دولتی.
به گزارش خبر ۲۴ به نقل از رکنا:
علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص مزایا و معایب سهامداری سهام عدالت برای بورس و سهامدار، گفت: مسئله سهامداری مردم ایران چند بار تا کنون ایجاد شده اما هیچ گاه به هدف خود نرسیده است، چرا که مردم سهامدار شدند اما هیچ گاه اجازه نداشتند که سهام خود را مدیریت کنند.
او ادامه داد: این مسئله ادامه داشت تا زمانی که اصل ۴۴ در بدنه قانون اساسی جای داده شد و بر اساس آن قرار شد که تعاونیها و شرکتهای خصوصی وارد اقتصاد دولتی شوند.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: در این مقطع زمانی سود و زیان حاصل از شرکتها و نهادهای دولت را به مردم واگذار کرد اما مدیریت را به لایههای دوم یعنی نظامی و شبه نظامی واگذار کرد که واژه شبه خصوصی یا خصولتی اینگونه پدیدار شد که شکستی دیگر برای واگذاری سهام شرکتها به مردم بود.
او توضیح داد: در مرحله بعد سهام عدالت در دهه ۸۰ ابداع شد تا به مردم واگذار شود ولی تا کنون مسکوت ماند که اکنون پس از سالها رئیس دولت دوازدهم میخواهد مردم را در اقتصاد سهیم کند.
حیدری در ادامه افزود: تا اینجای کار روند مطلوبی صورت گرفته است اما این بار هم شاهد آن هستیم که مدیریت مردم به صورت مستقیم در این طرح وجود ندارد و مردم را سهامدار میکنند اما مدیریت دولتی است.
نکات بورسی مثبت و منفی برای دارندگان سهام عدالت
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، از نکات مثبتی که این واگذاری سهام در پی دارد این است که تامین منابع مالی از بازار سرمایه از ۱۸ درصد به ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت اما متاسفانه همچنان گزینه مدیریت مردمی در شرایط فعلی مورد غفلت مانده است. این مسئله نشاندهنده نیاز در بهسازی سیستم واگذاری سهام عدالت است و اگر این موضوع محقق نشود، امکان تکرار معضلات پیشین وجود دارد.
بیشتر بخوانید: مشکلات سهام عدالت و مسئولینی که پاسخگو نیستند
او با اشاره به این که بودجه عمرانی برای سال ۹۹ ناچیز است و تقریبا تنها بازاری که روند مثبت دارد بازار سرمایه است، گفت: ساختارهای اقتصاد دستوری در کشورهایی مانند ایران، همواره مردم را وادار میکند که از سیگنالهای بالادستی پیروی کنند.
حیدری افزود: پولی هم که دست سرمایهدار است بخاطر تورم در حال ذوب شدن و کم ارزش شدن است. بنابراین تنها گزینهای که باقی میماند بازار سرمایه است، چرا که دولت از این بازار حمایت میکند و به مردم سیگنال میدهد و مردم به این بازار هجوم میآورند تا حداقل ارزش سرمایه با توجه به تورم کاهش نیابد و حفظ شود.
او ادامه داد: این مسئله نشاندهنده این است که مردم در پی سیگنالهایی که دریافت میکنند نقدینگی خود را برای جلوگیری از کاهش ارزش، وارد بازار سرمایه میکنند.
شفافیت اصل اول بازار
این کارشناس بازار سرمایه همچنین در خاتمه پیشنهاد داد: درحالحاضر مهمترین راهکاری که برای ساماندهی به وضعیت موجود بازارها وجود دارد، این است که شفافیت اصل اول بازار باشد و بنگاههای ضررده به بخش خصوصی واگذار شوند تا بخش خصوصی با ایجاد رقابت این بنگاهها را به سوددهی برساند و این سوددهی بتواند سود حقیقی برای سهامداران ایجاد کند که رفته رفته همین موضوع میتواند بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را حل کند.
بیشتر بخوانید: فروشندگان سهام عدالت ۱۶ درصد ضرر کردند