به گفته مدیر عامل سرمایه گذاری گروه توسعه ملی ، کاهش نرخ سود بانکی موجب افزایش توجه به بازار بورس و سرمایه شده است. با کاهش رونق بازارهای موازی همچون بازار مسکن ، بازار خودرو ، ارز و طلا و همچنین کاهش سود بانکی حجم زیادی از نقدینگی وارد بازار بورس شد و این امر رشد شاخص بورس را به همراه داشت.
حتما مطالعه کنید : تاثیر کاهش نرخ سود بانکی در بورس
کاهش نرخ سود بانکی موجب رونق در بازار بورس شد
امیرتقی خان تجریشی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی (وبانک) در خصوص شرایط فعلی بازار بورس گفت:
رشد شاخص بورس که ما اکنون شاهد آن هستیم، ادامه روند سال ۹۸ می باشد اما خوشبختانه می توان گفت تعداد افرادی که با اعتماد وارد این بازار شدند و همچنین میزان حجم نقدینگی که وارد بازار بورس شده نسبت به سال گذشته بیشتر می باشد و اگر توجه کرده باشید در هر محل و مکان عمومی ای صحبت از بورس می باشد.
وی در ادامه افزود : در اوایل سال ۹۸ افزایش نرخ ارز باعث رونق این بازار شد اما همانطور که می بینید در پایان سال ۹۸ با رکود بازار های موازی، مردم بازار سهام و بورس را مکانی امن برای سرمایه گذاری دانستند و از سوی دیگر کاهش نرخ سود بانکی را می توان در رونق این روز های بازار سرمایه دخیل دانست.
تجریشی در ادامه افزود : با تمامی موادی که گفته شد نمی توان حمایت دولت و همچنین سایر مسئولین را در رونق این بازار نادیده گرفت که باعث اعتماد سرمایه گذاران حقیقی این بازار شده است.
به گفته مدیر عامل سرمایه گذاری گروه توسعه ملی، از دیگر عواملی که می توان بر رشد شاخص بورس موثر دانست عرضه های دولتی نظیر شستا و همچنین افزایش سهام شناور آزاد در برخی سهم ها می باشد. البته اقداماتی مانند آزادسازی سهام عدالت و ورود صندوقهای قابل معامله دولتی ETF که با اهداف پاسخگویی به میزان تقاضا و ایجاد تعادل و عمل به قوانین خصوصی سازی بوده نیز باعث افزایش توجه به این بازار شد.
این عضو هیئت مدیره بورس تهران گفت : علاوه بر تمامی مواد گفته شده نقش شبکه های اجتماعی و رسانه ها را در این راستا نمی توان نادیده گرفت زیرا بسیاری از سرمایه گذاران با اطلاع رسانی آنها و همچنین ارائه تحلیل ها و انتشار خبر های مثبت در رابطه با بازار سرمایه جذب این بازار شدند.
امیرتقی خان تجریشی در ادامه گفت : برای اینکه بتوان جهش متوالی قیمت برخی سهام ها را کنترل کرد باید تمهیداتی بیاندیشیم که اولین راهکار آن این است که نقدینگی و پول های جدید را به سوی سهام های بزرگ، بنیادی و شاخص ساز سوق دهیم.
تجریشی با اشاره به صندوق های سرمایه گذاری و سبدگردانی که لازمه آن فرهنگ سازی و آموزش بویژه برای سهامداران جدیدالورود است که باید مورد توجه متولیان بازار سهام قرار گیرد گفت :
باید سرمایه گذاران تازه وارد با برخی مفاهیم و اصطلاحات بورسی همچون ریسک و بازده آشنا شوند و همچنین بدانند که اگر می خواهند بصورت مستقیم وارد این بازار شوند باید دانش و تجربه کافی در این زمینه را داشته باشند تا از ضرر و زیاد احتمالی پیشگیری کرد و یک سرمایه گذاری سودمند و بازده داشته باشند. با مطالعه و کسب اطلاعات در این زمینه می توان مانع از سرمایه گذاری در سهام های غیر ارزنده شد.
وی در ادامه افزود : نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که باید با سیگنال فروشی و همچنین اطلاع رسانی نادرست در فضاهای مجازی مقابله شود.
امیرتقی خان تجریشی در ادامه با اشاره به اینکه سرمایه گذاران بویژه سهامداران تازه وارد باید سطح توقع خود را از میزان سودهی بازار سرمایه پایین بیاورند تا در بازه اصلاح شاخص بورس و مشاهده ریزش آن نگران نشوند و هیجانی تصمیم نگیرند گفت:
در شرایط کنونی بازار سهام که تحت تاثیر حجم نقدینگی قرار گرفته کمتر به ریسک های کلاسیک بازار توجه شده و از اوایل سال ۹۹ ما شاهد روند صعودی شاخص بورس بودیم و اما در این بازار هر صعودی دارای اصطلاح و نزول می باشد.
تجریشی در ادامه اضافه کرد: سهامدارانی که تجربه طولانی در این بازار را دارند با اصلاح و ریزش شاخص آشنایی دارند از این رو آنها هم باید خود را برای وضعیت آماده کنند. و عجولانه و شتاب زده عمل نکنند زیرا در این میان سود افرادی که عجولانه عمل می کنند به افرادی میرسد که صبوری می کنند.
به گفته این کارشناس بازار بورس ، سهامداران باید جهت بهره مندی از این بازار باید دید بلند مدت داشته باشند و سهام هایی را انتخاب کنند که پتانسیل رشد داشته باشد زیرا این انتخاب می تواند تا حدی درصد ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهد و یا باید از روش های غیر مستقیم (سبدگردان ها و صندوق های سرمایه گذاری) وارد این بازار شوند.
عضو هیئت مدیره بورس در ادامه با تاکید بر اینکه در رابطه با دیگر ریسک ها میتوان به رواج سفته بازی در بازار های موازی غیرمولد همچون طلا ، ارز ،خروج پول هوشمند از بازار ، ریسک های سیاسی ، ریسک های تغییر قوانین و همچنین افزیش سود بانکی و کاهش بیشتر قیمت کامودیتیها اشاره نمود و گفت:
سرمایه گذارانی که می خواهند به تازگی وارد این بازار شوند اگر می خواهند بصورت مستقیم فعالیت کنند باید در چیدمان سبد دارایی های خود دقت داشته باشند و از خرید تک سهمی خودداری کنند و یا از طریق صندوق های سرمایه گذاری ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهند.
مدیر عامل وبانک در ادامه افزود : برخی از سهام ها به قیمت بالایی رسیده که از پشتوانه تحلیل برخوردار نیستند و می تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد و افت قیمت این سهم ها میتواند تاثیر منفی بر شرایط بازار و همچنین دیگر سهم ها داشته باشد.
وی در ادامه افزود : می توان حداقل تا پایان سال ۹۹ بورس را محلی امن جهت سرمایه گذاری دانست البته نه مثل رشدی که در ۲ ماه اول سال مشاهده کردیم و من روند صعودی را برای این بازار میبینم و بعید است که با این استقبال مردم و حمایت های همه جانبه دولت این بازار راکد شود.
امیرتقی خان تجریشی با اشاره به برخی صنایع جذاب برای سرمایه گذاری اظهار داشت:
در حالت کلی اولویت با سهمهای بنیادی و بزرگ با نسبت P/E پایینتر می باشد. اما به طبع سهم هایی که صادرات محورند و در حوزه پتروشیمی و معدنی فلز می باشند و با افزایش نرخ ارز مورد توجه قرار می گیرند و بعد از آن سهم های بیمه ای و بانکی مورد توجه بازار قرار می گیرد.
آزادسازی سهام عدالت چه تاثیری روی بازار دارد؟
تجریشی با اشاره به آزادسازی سهام عدالت و تاثیر آن بر بازار گفت : آزادسازی سهام عدالت به اذن رهبر انقلاب بستری برای ورود ۵۰ میلیون ایرانی در بازار بورس را فراهم می سازد البته اگر مسئولین تمهیداتی جهت فروش آن در نظر گرفته باشند .
زیرا اگر ساز و کار مناسبی برای فروش این سهام در نظر گرفته نشود می تواند موجب افزایش عرضه و بهم ریختگی جو بازار شوند.
مدیر عامل وبانک در ادامه گفت : این اقدام می تواند شرایطی را برای افرادی که می خواهند سهام برخی از شرکت ها را خرد از بازار جمع آوری کنند و ارزان بخرند و وارد ترکیب سهامداری شوند فراهم سازد.
بیشتر بخوانید : مهلت آزادسازی سهام عدالت تا چه تاریخی است؟
امیرتقی خان تجریشی کارشناس بازار سهام افزود :
ممکن است بسیاری از افرادی که مشمول سهام عدالت هستند سابقه و تجربه کافی برای مدیریت حساب خود را نداشته باشند و تحت تاثیر اخبار و جو های نادرست قرار بگیرند و با تصمیمات اشتباه سرمایه خود را از دست بدهند و همچنین مشکلاتی را نیز برای بازار بوجود آورند. موضوع دیگر نقدینگی است که ممکن است برخی از سهامداران سرمایه خود را از این بازار خارج کنند و دیگر به این بازار بازنگردند.
تجریشی در آخر گفت :
واحد های امور سهام ناشر ، رعایت حقوق اقلیت و همچنین برگزاری مجامع این شرکتها فشار زیادی را متحمل می شوند که باید مورد توجه قرار گیرند.